VAD KAN DU GÖRA?
`Det finns många aktiva val vi konsumenter kan göra för att påverka miljön till det bättre. Det vi alla främst kan göra är att tänka på att sträva efter att använda energin väl och inte i onödan. Mycket energi kan sparas utan besvär eller försämring. Med enkla medel, ändrat beteende istället för tekniska installationer, kan resursförbrukningen minska kraftigt. Överskottsenergin, som annars hade gått förlorad, kan sparas eller användas till något där den gör nytta.
BOSTADEN
Uppvärmningen står för ca 80 procent av energianvändningen i en bostad. Eldar du med olja kan du istället välja biobränsle om det är möjligt. Pellets och fjärrvärme är också bra alternativ. Välj förnybar el vilket också många elbolag erbjuder. Då kommer energin från källor som vind, sol, vatten eller biomassa. Bergvärme är ett annat utmärkt sätt att värma upp din bostad.
Uppvärmningen står för ca 80 procent av energianvändningen i en bostad. Eldar du med olja kan du istället välja biobränsle om det är möjligt. Pellets och fjärrvärme är också bra alternativ. Välj förnybar el vilket också många elbolag erbjuder. Då kommer energin från källor som vind, sol, vatten eller biomassa. Bergvärme är ett annat utmärkt sätt att värma upp din bostad.

KORTARE/FÄRRE TRANSPORTER
Alla transporter påverkar miljön negativt. Det är framför allt alla avgaser som är det stora miljöhotet. Många gånger kan man istället för att ta bilen ta en promenad eller cykla. Då får du dessutom gratis motion! Kollektivtrafik är ett annat bra sätt att spara på energi eller att samåka flera personer i en bil. Att äta närproducerad mat bidrar också men glöm inte att titta vart maten är paketerad. Ett skräckexempel var fisk som fångades i Norge för att sedan paketeras i Thailand och därefter säljas i Sverige. Sånt vill vi inte veta av! Som tur är går även utvecklingen framåt och det blir allt vanligare med bilar som drivs med el istället för bensin och nya bilar släpper ofta ut mindre än hälften så mycket koldioxid som vad äldre bilar gör.
Alla transporter påverkar miljön negativt. Det är framför allt alla avgaser som är det stora miljöhotet. Många gånger kan man istället för att ta bilen ta en promenad eller cykla. Då får du dessutom gratis motion! Kollektivtrafik är ett annat bra sätt att spara på energi eller att samåka flera personer i en bil. Att äta närproducerad mat bidrar också men glöm inte att titta vart maten är paketerad. Ett skräckexempel var fisk som fångades i Norge för att sedan paketeras i Thailand och därefter säljas i Sverige. Sånt vill vi inte veta av! Som tur är går även utvecklingen framåt och det blir allt vanligare med bilar som drivs med el istället för bensin och nya bilar släpper ofta ut mindre än hälften så mycket koldioxid som vad äldre bilar gör.

MINSKA KÖTTPRODUKTIONEN
Kött har en negativ miljöpåverkan och står för en fjärdedel av ett hushålls miljöpåverkan. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. I Sverige äter varje person i snitt 85 kilo kött per år! Växtproduktion kräver dessutom mycket mindre vatten än djurproduktion. Ett bra tips är att byta ut en dag eller två i veckan och istället äta vegetariskt. Vegetarisk mat har många hälsosamma effekter och studier har visat att vegetarianer har färre hjärtsjukdomar än de som äter kött i sin kost.
Det skiljer rätt mycket i klimatpåverkan beroende på vilket kött du väljer.
Kött har en negativ miljöpåverkan och står för en fjärdedel av ett hushålls miljöpåverkan. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. I Sverige äter varje person i snitt 85 kilo kött per år! Växtproduktion kräver dessutom mycket mindre vatten än djurproduktion. Ett bra tips är att byta ut en dag eller två i veckan och istället äta vegetariskt. Vegetarisk mat har många hälsosamma effekter och studier har visat att vegetarianer har färre hjärtsjukdomar än de som äter kött i sin kost.
Det skiljer rätt mycket i klimatpåverkan beroende på vilket kött du väljer.
- Nötkött orsakar 23-39 kg växthusgaser/kg kött
- Lammkött 13-22 kg växthusgaser/kg kött
- Kyckling ger 5-8 kg växthusgaser/kg kött
- Fläsk ger 2-3 kg växthusgaser/kg kött

VÄLJ SÄSONGSANPASSAD MAT
Att handla säsongsanpassat innebär att man köper livsmedel under den period på året då de är som mest tillgängliga. Gör man tvärtom så innebär det en större påverkan på klimatet. Det kan bero på att varorna då måste transporteras från andra länder eller att de behöver odlas i växthus. Om du äter efter säsong innebär det att du kan köpa många varor som finns i din närhet och det innebär kortare transporter.
Läs mer om mat efter säsong och klimatpyramiderna här!
Att handla säsongsanpassat innebär att man köper livsmedel under den period på året då de är som mest tillgängliga. Gör man tvärtom så innebär det en större påverkan på klimatet. Det kan bero på att varorna då måste transporteras från andra länder eller att de behöver odlas i växthus. Om du äter efter säsong innebär det att du kan köpa många varor som finns i din närhet och det innebär kortare transporter.
Läs mer om mat efter säsong och klimatpyramiderna här!
UPPGIFTER
- Gör en fullvärdig måltid med så lite klimatpåverkan som möjligt.
- Dokumentera hur du har gjort för att uppnå detta.