WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

TILLSATSER

BildGodis innehåller ofta tillsatser för att få "rätt" färg
Tillsatser är olika ingredienser som tillsätts i våra livsmedel. Alla tillsatser som används för livsmedel har ett så kallat E-nummer.  Producenterna kan välja om de på sina produkter vill skriva själva tillsatsen med sitt rätta namn (som Askorbinsyra) eller om de vill använda E-nummer (E300). De finns olika användningsområden för tillsatserna.

FÄRGA
Producenter av olika maträtter kan använda färgämnen för att få fram "rätt" färg på sina produkter. Det är vanligt i till exempel godis men kan också förekomma i portionsrätter som fiskgratäng eller köttbullar med potatis och brunsås. 

SMAKSÄTTA
För att smaksätta livsmedel är det inte ovanligt att man använder olika kemikaliska tillsatser istället för en viss smak. Exempelvis kan en jordgubbsmilkshake helt sakna ingrediensen jordgubbar. Istället används ett fyrtiotal kemiska tillsatser för att försöka härma jordgubbssmaken. Man kan ställa sig frågan varför detta görs? Tyvärr handlar det ofta om pengar och att använda tillsatser istället för färska jordgubbar så kan producenten få ner produktionskostnaderna.

Granny Smith Äpplen
FÖRBÄTTRA HÅLLBARHETEN (KONSERVERA)
Genom att använda tillsatser kan hållbarheten på ett livsmedel öka. Det kan exempelvis vara ett ytbehandlingsmedel på ett äpple. I bilden till höger ser du Granny Smith äpplen som fått ett medel som ökar hållbarheten och ger äpplet en glansig yta. Många livsmedel behöver transporteras och kan därför behöva någon tillsats för att inte försämras innan den når butiken och i slutändan även konsumenten.

EMULGERA (BLANDA LIVSMEDEL)
Emulgeringsmedel kan användas för att blanda två livsmedel som egentligen inte vill blandas. Det kan exempelvis vara en produkt som är vattenbaserad och en annan som är oljebaserad. Utan emulgeringsmedel delas innehållet och skulle i vissa fall omöjliggöra vissa produkter.
E-NUMMERLISTA
För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den vara godkänd av Europaparlamentet. Tillsatser har så kallade E-nummer. På 
livsmedelsverkets hemsida kan du söka på ett E-nummer för att se vad det egentligen innehåller. 
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.