SPANNMÅL
Spannmål eller Cerealier är andra ord för säd. Det vill säga kärnorna från våra stråsädesslag vete, havre, råg, korn, majs, durra, hirs och ris. Spannmål innehåller mycket kolhydrater i form av stärkelse och fibrer. Det är också förhållandevis billigt och ger en stor del av världen mat.
VÅRA FYRA SÄDESSLAG

VETE
Vete är, tillsammans med majs, det vanligaste sädesslaget i världen. Det finns många sorter som används för olika ändamål. Vete odlas på många ställe i världen även om det trivs bäst i varmare klimat. Vetemjöl innehåller mycket kolhydrater men också en del protein i form av gluten. Vete är vanligtvis det sädesslag som vi bakar mest bröd av.
RÅG
Rågodlingar behöver inte lika mycket växtnäring som andra sädesslag men tål inte nattfrost och skadedjur lika bra. Råg har mindre gluten men en högre andel kostfibrer än vete, havre och korn. Råg kan användas i olika livsmedel, främst rågmjöl. Råg går bra att använda i exempelvis knäckebröd.
HAVRE
Havre kräver väldigt mycket vatten, därför sås det tidigt på våren. Havre innehåller väldigt lite gluten kan det passa personer med glutenintolerans. Havre har ett lägre GI-värde än andra sädesslag och sänker också kolesterolet. Havre används framför allt till djurfoder men används av oss människor som havregryn, frukostflingor med mera. Eftersom fetthalten är hög fungerar havre bra som alternativ till mejeriprodukter, exempelvis mjölk.
KORN
Kornet behöver en lätt och kalrik jord för att växa bra. Dessutom tål den många olika klimat. Korn används mest som djurfoder. Korn ger ingen volym vid jäsning och passar bäst till tunnbröd. Öl och Whiskey görs bland annat av malt som kommer från korn.
Vete är, tillsammans med majs, det vanligaste sädesslaget i världen. Det finns många sorter som används för olika ändamål. Vete odlas på många ställe i världen även om det trivs bäst i varmare klimat. Vetemjöl innehåller mycket kolhydrater men också en del protein i form av gluten. Vete är vanligtvis det sädesslag som vi bakar mest bröd av.
RÅG
Rågodlingar behöver inte lika mycket växtnäring som andra sädesslag men tål inte nattfrost och skadedjur lika bra. Råg har mindre gluten men en högre andel kostfibrer än vete, havre och korn. Råg kan användas i olika livsmedel, främst rågmjöl. Råg går bra att använda i exempelvis knäckebröd.
HAVRE
Havre kräver väldigt mycket vatten, därför sås det tidigt på våren. Havre innehåller väldigt lite gluten kan det passa personer med glutenintolerans. Havre har ett lägre GI-värde än andra sädesslag och sänker också kolesterolet. Havre används framför allt till djurfoder men används av oss människor som havregryn, frukostflingor med mera. Eftersom fetthalten är hög fungerar havre bra som alternativ till mejeriprodukter, exempelvis mjölk.
KORN
Kornet behöver en lätt och kalrik jord för att växa bra. Dessutom tål den många olika klimat. Korn används mest som djurfoder. Korn ger ingen volym vid jäsning och passar bäst till tunnbröd. Öl och Whiskey görs bland annat av malt som kommer från korn.
FULLKORN
Filmen till höger är från Brödinstitutet och förklarar vad fullkorn är. Ta gärna en titt! BRÖD |
|
10 SNABBA OM BRÖD OCH GLUTEN
Ovanstående bilder (10 snabba om...) är från Brödinstitutet. Klicka på bilderna för att komma direkt till informationen på deras sajt.
RIS
I stora delar av Asien är ris ett mycket vanligt inslag vid matbordet. Ris ger mer mat per kvadratmeter än till exempel majs så i länder med god tillgång på vatten är det ett bra livsmedel. Du kan läsa om de olika rissorterna här.
MAJS
Majs är efter ris och vete det mest förekommande odlingarna. Majs växer i tropiskt och subtropiskt klimat. Majs innehåller inte gluten och är därför ett bra alternativ för personer som lider av celiaki (glutenallergi).
I stora delar av Asien är ris ett mycket vanligt inslag vid matbordet. Ris ger mer mat per kvadratmeter än till exempel majs så i länder med god tillgång på vatten är det ett bra livsmedel. Du kan läsa om de olika rissorterna här.
MAJS
Majs är efter ris och vete det mest förekommande odlingarna. Majs växer i tropiskt och subtropiskt klimat. Majs innehåller inte gluten och är därför ett bra alternativ för personer som lider av celiaki (glutenallergi).