SLÄNG INTE MATEN!

I Sverige kastar vi enorma mängder mat varje år. Enligt undersökningar går hela 30 % av allt vi köper ner i papperskorgen. Livsmedel har vanligtvis ett bäst före datum eller är märkt med sista förbrukningsdag som vi konsumenter följer lite för noga ibland. Bäst före datum betyder inte att maten nödvändigtvis blivit dålig, utan är en rekommendation från tillverkaren. Sista förbrukningsdag används oftast på varor som snabbt kan bli dåliga, exempelvis köttfärs eller rå fisk.
Ett bra tips är att använda dina sinnen för att avgöra om en vara är dålig eller inte. Lukta, se, smaka, känn och du kommer troligtvis märka att maten många gånger verkar precis som vanligt även om bäst före datumet är passerat.
En del varor som är på väg att bli gamla kanske det går att göra någonting av i alla fall. Tidningen Coop Mersmak nr 1 2012 listade upp följande tips för att minska matsvinnet:
Att veckohandla kan vara bra om du vet med säkerhet att du kommer använda alla livsmedel. Att handla lite oftare, exempelvis var tredje dag kan göra att du minskar ditt matavfall.
Ett bra tips är att använda dina sinnen för att avgöra om en vara är dålig eller inte. Lukta, se, smaka, känn och du kommer troligtvis märka att maten många gånger verkar precis som vanligt även om bäst före datumet är passerat.
En del varor som är på väg att bli gamla kanske det går att göra någonting av i alla fall. Tidningen Coop Mersmak nr 1 2012 listade upp följande tips för att minska matsvinnet:
- Ta en titt i kylskåpet innan du handlar
- Planera dina inköp
- Välj mejerivaror med kort hållbarhet om du ska använda dem snart
- Frys in mjölk grädde om de riskerar att bli gamla. Använd till sås.
- Övermogna tomater är perfekta att göra tomatsås på.
- Skrynklig paprika är perfekt att fylla med köttfärs och ugnsbaka eller göra en paprikasås av.
- Många exotiska frukter är som bäst när de ser tråkiga ut. Gör en fruktsallad.
- Mango och banan är som sötast när de är mjuka. Perfekta att göra juice eller smoothie av. Vill du inte göra det just nu, skiva upp frukten och frys in så länge.
- Mörka champinjoner är inte dåliga, gör sig jättebra i köttgrytan.
- Ansa grönsaker och rotfrukter som tappat lite av sin fräschör. Rosta i ugn.
- Gör krutonger av gammalt bröd.
- Tärna potatis, kött och grönsaker och gör en omelett.
Att veckohandla kan vara bra om du vet med säkerhet att du kommer använda alla livsmedel. Att handla lite oftare, exempelvis var tredje dag kan göra att du minskar ditt matavfall.