WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

REDA

Förr eller senare så kommer du att behöva reda något. Att reda någonting innebär att du gör vätska tjockare. Det kan vara en sås, stuvning eller en gratäng. När man reder något så tillsätter man stärkelse till vätskan. När stärkelsen värms upp så "fluffar den till sig" och det är det som gör att vätskan blir krämigare. Stärkelsen kommer oftast från vetemjöl men finns också i form av stärkelse från majs eller potatis. Man kan reda på två sätt, bottenredning eller toppredning.

Med bottenredning menas att man har mjölet i början (ibland tillsammans med smör) och en liten del vätska. Därefter tillsätter man vätskan och kokar upp. Det är viktigt att man hela tiden rör om med vispen i botten på kastrullen för annars bränns det lätt eller bildas klumpar. Med toppredning så tillsätter man mjölet efter att vätskan kokat upp. Då behövs en redningsbägare där man blandar vätska och mjöl och skakar om så att det blir som en trögflytande smet. Därefter häller man i blandningen i vätskan och rör om tills man fått den konsistens man önskar. Häller du mjöl direkt i varm vätska så blir det garanterat klumpar.

Maizena har en produkt som heter Maizena Redning. Denna stärkelse kan du hälla direkt i varm vätska utan att det blir klumpar. Maizena Majsstärkelse behöver du däremot bland med kall vätska och blanda till en smet innan du häller den i den varma vätskan.
Bild
Redning - kan hällas i varm vätska.
Bild
Majsstärkelse - kan INTE hällas i varm vätska.
Bild
Redningsbägare

UPPGIFT

REDNINGSEXPERIMENT
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.