WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

ORDLISTA FÖR MATLAGNING

Ordbok
Det finns oerhört många ord som har med matlagning att göra, många av dem kommer från andra språk. I listan nedanför kan du lära dig vad de betyder. Alla ord står i bokstavsordning. 

  • A la carte - enligt matsedeln
  • Al dente - mat med tuggmotstånd
  • Ansa - putsa, rengöra
  • Anrörning = hett vatten slås över t ex rågmjöl och får svalna
  • Avbakning - grädda i ugnen
  • Blanchera - koka snabbt i lättsaltat vatten
  • Bortgörning = färdigknådning och tillsättning av de sista ingredienserna
  • Bryna - rosta, fräsa, brunsteka
  • Bräsera - bryn först och tillsätt vätska som får koka upp, sänk värmen och koka under lock
  • Finhacka - dela ett livsmedel i små bitar/dela
  • Flambera - bränna en maträtt med alkohol. Alkholen brinner och släcks efter en halv minut. Alkoholen försvinner men smaken består
  • Fingervarmt - känns varken varmt eller kallt, 37 grader
  • Fritera - koka på hög värme i olja
  • Fräsa - koka ett livsmedel i fett utan att det får färg
  • Förvälla - koka ett livsmedel för att få ur vätska, därefter kan de frysas
  • Garnera - dekorera maten (göra den vacker)
  • Gratinera - Hastigt ge en maträtt färg i ugnen
  • Grava - gnida in fisk eller kött med salt och socker och ställa i kylskåp ett par dagar
  • Griljera - panera och därefter steka i ugn så att det får färg
  • Grilla - steka utan fett i grillugn, grillpanna eller på ett galler över en glöd
  • Grovhacka - dela ett livsmedel i stora bitar/delar
  • Inkråm = innanmätet
  • Kandera - doppa/pensla i sockerlagåå
  • Karamellisera - smälta socker tills det blir guldbrunt och flytande
  • Laka - lägga livsmedel i vätska för att ta bort salt/starka smaker
  • Marinad - en blandning av kryddor, vätska
  • Marinera - lägga ett livsmedel i en marinad för att smaksätta
  • Nagga - göra hål i degen tex med en gaffel.
  • Panera -  doppa i ströbröd, mjöla
  • Passera - pressa genom sil, mosa
  • Pochera - sjuda fisk eller ägg
  • Puré - tjockflytande soppa, lättare mos
  • Putsa - ta bort oönskade delar på en bit kött (fett hinnor, senor etc.)
  • Puttra - småkoka, sjuda
  • Raska = jäsa 
  • Raskdeg = en fördeg som hjälper jäsningen på traven 
  • Reda - göra en vätska tjockare (ex, en sås) med stärkelse
  • Reducera - koka en vätska så att den minskar och får mer smak
  • Rimma - salta lätt, rimsalta
  • Riva - riva livsmedlet mot ett rivjärn
  • Rundriva - spänna degen och forma till runda bullar 
  • Sautera - steka hastigt tunna råvaror utan att de får färg
  • Sikta - skaka något finmalet genom en sil (tar bort eventuella klumpar)
  • Sjuda - småkoka, puttra
  • Sky - köttsaft från stekning
  • Skålla - Lägga livsmedel i kokande vatten en kort stund. På så sätt kan du ta bort skalet enkelt. Ex. mandlar.
  • Smaka av - prova om det man tillagat på något sätt behöver förändras
  • Smaksätta - ge maten smak med något livsmedel eller krydda.
  • Smörja - gnida in ytan på en form med fett så att maten inte fastnar
  • Stekning - livsmedel på en het yta, ex. stekpanna
  • Strimla - göra avlånga smala bitar
  • Strö - häll på över maten
  • Toppa - ha överst på maträtten
  • Tranchera - skära upp kött/fågel
  • Treslag - vika degen med tre vikningar 
  • Tärna - skära i små kuber

Powered by Create your own unique website with customizable templates.