ORDLISTA FÖR MATLAGNING

Det finns oerhört många ord som har med matlagning att göra, många av dem kommer från andra språk. I listan nedanför kan du lära dig vad de betyder. Alla ord står i bokstavsordning.
- A la carte - enligt matsedeln
- Al dente - mat med tuggmotstånd
- Ansa - putsa, rengöra
- Anrörning = hett vatten slås över t ex rågmjöl och får svalna
- Avbakning - grädda i ugnen
- Blanchera - koka snabbt i lättsaltat vatten
- Bortgörning = färdigknådning och tillsättning av de sista ingredienserna
- Bryna - rosta, fräsa, brunsteka
- Bräsera - bryn först och tillsätt vätska som får koka upp, sänk värmen och koka under lock
- Finhacka - dela ett livsmedel i små bitar/dela
- Flambera - bränna en maträtt med alkohol. Alkholen brinner och släcks efter en halv minut. Alkoholen försvinner men smaken består
- Fingervarmt - känns varken varmt eller kallt, 37 grader
- Fritera - koka på hög värme i olja
- Fräsa - koka ett livsmedel i fett utan att det får färg
- Förvälla - koka ett livsmedel för att få ur vätska, därefter kan de frysas
- Garnera - dekorera maten (göra den vacker)
- Gratinera - Hastigt ge en maträtt färg i ugnen
- Grava - gnida in fisk eller kött med salt och socker och ställa i kylskåp ett par dagar
- Griljera - panera och därefter steka i ugn så att det får färg
- Grilla - steka utan fett i grillugn, grillpanna eller på ett galler över en glöd
- Grovhacka - dela ett livsmedel i stora bitar/delar
- Inkråm = innanmätet
- Kandera - doppa/pensla i sockerlagåå
- Karamellisera - smälta socker tills det blir guldbrunt och flytande
- Laka - lägga livsmedel i vätska för att ta bort salt/starka smaker
- Marinad - en blandning av kryddor, vätska
- Marinera - lägga ett livsmedel i en marinad för att smaksätta
- Nagga - göra hål i degen tex med en gaffel.
- Panera - doppa i ströbröd, mjöla
- Passera - pressa genom sil, mosa
- Pochera - sjuda fisk eller ägg
- Puré - tjockflytande soppa, lättare mos
- Putsa - ta bort oönskade delar på en bit kött (fett hinnor, senor etc.)
- Puttra - småkoka, sjuda
- Raska = jäsa
- Raskdeg = en fördeg som hjälper jäsningen på traven
- Reda - göra en vätska tjockare (ex, en sås) med stärkelse
- Reducera - koka en vätska så att den minskar och får mer smak
- Rimma - salta lätt, rimsalta
- Riva - riva livsmedlet mot ett rivjärn
- Rundriva - spänna degen och forma till runda bullar
- Sautera - steka hastigt tunna råvaror utan att de får färg
- Sikta - skaka något finmalet genom en sil (tar bort eventuella klumpar)
- Sjuda - småkoka, puttra
- Sky - köttsaft från stekning
- Skålla - Lägga livsmedel i kokande vatten en kort stund. På så sätt kan du ta bort skalet enkelt. Ex. mandlar.
- Smaka av - prova om det man tillagat på något sätt behöver förändras
- Smaksätta - ge maten smak med något livsmedel eller krydda.
- Smörja - gnida in ytan på en form med fett så att maten inte fastnar
- Stekning - livsmedel på en het yta, ex. stekpanna
- Strimla - göra avlånga smala bitar
- Strö - häll på över maten
- Toppa - ha överst på maträtten
- Tranchera - skära upp kött/fågel
- Treslag - vika degen med tre vikningar
- Tärna - skära i små kuber