WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

MEJERI

Mjölk
Mejeriprodukter är ett gemensamt namn för produkter som vanligtvis producerats av komjölk. Det kan vara allt från mjölk, grädde, smör, gräddfil, yoghurt med mera. Mejeriprodukter innehåller de flesta viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Ett glas mjölk ger faktiskt hela 18 av de 22 näringsämnen som kroppen behöver! De fyra näringsämnena som saknas i mjölkpaketet är vitamin C, vitamin E, koppar och järn. Mjölk innehåller protein, fett och kolhydrater så alla byggstenar finns representerade. Mejeriprodukter innehåller i huvudsak mättade fettsyror vilket inte bör överstiga 10 % av det dagliga energibehovet.

MEJERI
På ett mejeri pastöriseras mjölken vilket innebär att man värmer upp den och på så sätt tar man död på bakterier och mikroorganismer. Pastöriseringen gör också att mjölken får en längre hållbarhet. Av mjölken gör man sedan olika produkter.

LAKTOS
Laktos
kallas även för mjölksocker och är en sockerart som finns i mjölkprodukter. Laktos finns i mjölkprodukter från bland annat kor, åsnor, getter och får. Kokosmjölk innehåller däremot inte laktos. Vanlig hårdost innehåller vanligtvis inte heller någon laktos varpå personer som är laktosintoleranta på så sätt klarar av att äta ost.

MOTVERKA KARIES
​Visste du förresten att mjölk och ost innehåller kasein som motverkar de bakterier som bildar karies?

KLIMAT
Mjölk är den dryck som ger mest näring i förhållande till sin klimatpåverkan. De kor som betar bidrar till våra öppna landskap med ett rikt växt- och djurliv. Svenska kor är bland de mest friska i världen och antibiotika används sparsamt. Den svenska mjölken är också närproducerad eftersom mjölk produceras över hela landet. 

SE FILMEN "MATRÄTT I KOHAGEN"


FÖRDJUPNING

Picture
Picture
Picture
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.