MATFETTER

Som matfetter hör produkter som kommer från både djur- och växtriket. Det kan vara smör, margarin, bordsmargarin eller oljor.
En bra regel när man ska använda matfett är "hellre mjukt än hårt". Att man använder matfett i sin matlagning beror bland annat på att fett hjälper till att ge en fin stekyta men också eftersom det framhäver smakerna. Smör ger finare färg när du steker men olja är kanske bättre ur ett hälsoperspektiv men olja som upphettas under en lång tid kan vara mindre hälsosamt då det kan bildas cancerframkallande ämnen. Fetter tar lätt åt sig smaker från andra livsmedel och därför kan det vara en god ide att se till att förpackningen är väl försluten. En bra matolja är rapsoljan som innehåller omega 3.
SMÖR & MARGARIN
Vad är det egentligen för skillnad på smör och margarin? Smör får bara innehålla mjölkfett. Smör brukar ha en fetthalt på ungefär 80%. Margarin däremot innehåller vegetabiliska och animaliska fetter. Margarin innehåller vissa tillsatser och får max innehålla 3% mjölkfett. Lättmargarin kallas margarin som inte överstiger en fetthalt på 40 %. För att få den låga fetthalten krävs tillsatser. Lättmargarin bör endast användas för att bre smörgåsar och inte till matlagning.
En bra regel när man ska använda matfett är "hellre mjukt än hårt". Att man använder matfett i sin matlagning beror bland annat på att fett hjälper till att ge en fin stekyta men också eftersom det framhäver smakerna. Smör ger finare färg när du steker men olja är kanske bättre ur ett hälsoperspektiv men olja som upphettas under en lång tid kan vara mindre hälsosamt då det kan bildas cancerframkallande ämnen. Fetter tar lätt åt sig smaker från andra livsmedel och därför kan det vara en god ide att se till att förpackningen är väl försluten. En bra matolja är rapsoljan som innehåller omega 3.
SMÖR & MARGARIN
Vad är det egentligen för skillnad på smör och margarin? Smör får bara innehålla mjölkfett. Smör brukar ha en fetthalt på ungefär 80%. Margarin däremot innehåller vegetabiliska och animaliska fetter. Margarin innehåller vissa tillsatser och får max innehålla 3% mjölkfett. Lättmargarin kallas margarin som inte överstiger en fetthalt på 40 %. För att få den låga fetthalten krävs tillsatser. Lättmargarin bör endast användas för att bre smörgåsar och inte till matlagning.