LÄGGA UPP & GARNERA

Har du hört någon säga "Du äter med ögat" eller "Ser det gott ut är det gott" någon gång? Det stämmer verkligen! Att presentera sin måltid på ett trevligt sätt ger måltiden en extra trevlig stämning och känsla av lyx. Hur man gör ska vi gå igenom nu.
LÄGGA UPP
Det finns några regler eller tips du kan använda dig utav när du ska lägga upp maten (uppläggning) på en tallrik. Vanligtvis är proteinet i måltiden det "viktigaste". Om du tänker dig att tallriken är en klocka kan du lägga proteinet kl 6 på tallriken. Tillbehör som ris, pasta eller potatis kan du ha klockan 11 och grönsaker kl 2.
LÄGGA UPP
Det finns några regler eller tips du kan använda dig utav när du ska lägga upp maten (uppläggning) på en tallrik. Vanligtvis är proteinet i måltiden det "viktigaste". Om du tänker dig att tallriken är en klocka kan du lägga proteinet kl 6 på tallriken. Tillbehör som ris, pasta eller potatis kan du ha klockan 11 och grönsaker kl 2.
- Använd flera färger (2-3 stycken)
- Använd olika former (exempelvis runda, trekanter, kvadrater)
- Bygg lite på höjden (den höga delen längst bak på tallriken)
- Ha olika konsistenser (exempelvis mjukt, krispigt, tuggmotstånd)
- Anpassa mängden mat efter tallriken
- Låt kanterna vara fria från mat
- Lägg inte livsmedel med samma färg bredvid varandra.

GARNERA
När du har lagt upp din mat på tallriken kan du dekorera måltiden med någon form av garnityr. Ordet garnityr kommer från franskan och betyder tillbehör eller prydnad. Här kommer några tips när du ska garnera din mat.
När du har lagt upp din mat på tallriken kan du dekorera måltiden med någon form av garnityr. Ordet garnityr kommer från franskan och betyder tillbehör eller prydnad. Här kommer några tips när du ska garnera din mat.
- Se till att garnityret är ätbart
- Garnityret bör passa ihop med maten och komplettera måltiden (exempelvis citron och en dillkvist till panerad fisk)
- Använd gärna udda antal då ögat föredrar detta (exempelvis 3,5,7 hallon. Ärtor är så många att de behöver man inte räkna)
- Använd varken för mycket eller för lite garnityr
- Garnera bara om det behövs, kanske är din mat redan färgrik?
- Använd färger som passar bra ihop i matsammanhang (röd/grön --- lila/gul --- orange/blå)
Gör vackra grönsaker (OBS! Engelskt tal utan text)