WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

KRYDDA

Basilika
När du kryddar maten finns det några tips som du kan använda dig utav som jag fick lära mig. När du provsmakar din mat gör du så här:

1) Först försöker du hitta rätt balans med saltet
2) Därefter försöker du få rätt balans med dina örtkryddor (ex basilika, timjan eller oregano)
3) Avsluta med de starka kryddorna (ex peppar eller cayenne)

Många gånger kryddar man maten med peppar för att man inte tycker att maten smakar särskilt mycket. Helt plötsligt är maten jättestark och kan i värsta fall bli oätbar vilket är synd när det ofta bara behövs lite salt för att "piffa" till din maträtt.

BALANS
För att maken ska bli god gäller det att hitta balansen, ofta mellan syrligt och sött. Passerade tomater som kan används vid tillagning av en tomatsås innehåller mycket syra. Då kan du balansera detta med hjälp av lite socker. I en sallad som smakar sött av tomater eller majs kan du exempelvis tillsätta lite syra med vinäger. Är maten väldigt het/stark kan en sås av någon mejeriprodukt vara ett sätt att balansera hettan.

LIVSMEDEL SOM PASSAR IHOP
Det finns många olika blandningar av livsmedel och några passar särskilt väl ihop. Här följer några exempel:
Vitlök - Japansk soja - Ingefära
Lime - Koriander
Choklad - Apelsin
Fisk/Skaldjur - Dill

​Prova gärna själv att blanda smaker. Kanske är det du som kommer på nästa smaksensation!

SCOVILLE
Scoville 
är en enhet för att mäta hettan i kryddor, speciellt chilipeppar. Det finns vissa kryddor som är så starka att de är direkt farliga. Om du äter mat som du upplever är för starkt kan du neutralisera hettan genom att dricka lite mjölk.

FÖRDJUPNING

Picture
Kökschefen.se - Kryddlexicon
internetkokboken.se
Internetkokboken.se - Kryddboken
Powered by Create your own unique website with customizable templates.