WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

KÖTT & CHARK

Tillagat kött
Kött är ett av våra dyraste livsmedel men också en av våra viktigaste proteinkällor. Proteiner från djurriket har högre kvalitet än de som kommer från växtriket. Priset på kött varierar kraftigt. De mest möra bitarna är vanligtvis de dyraste. 
  • Nötkött är det kött som kommer från kor
  • Fläskkött är det kött som kommer från gris
  • Lammkött är det kött som kommer från får
I Sverige äter vi ungefär 50 kg kött per person och år. Produktion av kött har en negativ effekt på den globala uppvärmningen vilket du bör ha i åtanke när du köper kött- eller charkvaror. Kanske kan du byta ut en eller flera måltider i veckan mot ett vegetariskt alternativ?

Svenskt kött har en köttskola där du kan lära dig mer om kött.

STYCKNINGSSCHEMA
Här kan du lära dig lite om vad de olika delarna heter hos gris, nöt och lamm. Klicka på bilden för att förstora.
Picture
Picture
Picture
Ovanstående bilder från www.svensktkott.se.

Fördjupning

Picture
Picture
WWFS KÖTTGUIDE
Powered by Create your own unique website with customizable templates.