WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

KOLHYDRATER

Picture
Kolhydrater är ett samlingsnamn för olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Det finns enkla och sammansatta sockerarter. De enkla sockerarterna kan tas upp i blodet på en gång och ge energi medan de sammansatta sockerarterna först måste brytas ner till enkla innan de kan tas upp. Kostfibrer brukar man kalla de kolhydrater som inte bryts ner vid matsmältningen. Kostfibrer ger maten volym och ger en bra mättnadskänsla. De hjälper också tarmarna i deras arbete och motverkar förstoppning.

Kolhydrater är en bra energikälla, de mättar ofta bra och är dessutom ofta förhållandevis billiga. Exempel på livsmedel som innehåller kolhydrater är rotfrukter, spannmålsprodukter (ris, pasta, bröd), potatis, frukt. Kolhydrater bör täcka ungefär 55-60 % av det dagliga energibehovet.

Man pratar ofta om snabba och långsamma kolhydrater. Kolhydrater i livsmedel tas upp olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda. Detta mäter man med så kallad Glykemiskt Index (GI) och ju högre GI-värde ett livsmedel har, ju snabbare kolhydrater är det. Kroppens blodsocker stiger då snabbt och brant. Detta innebär att du snabbt blir pigg för att sedan också snabbt bli trött igen medan lågt GI-värde innebär att din blodsockernivå inte blir lika brant och istället ger energi under en längre period.
Man pratar ofta om snabba och långsamma kolhydrater. Kolhydrater i livsmedel tas upp olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda. Detta mäter man med så kallad Glykemiskt Index (GI) och ju högre GI-värde ett livsmedel har, ju snabbare kolhydrater är det. Kroppens blodsocker stiger då snabbt och brant. Detta innebär att du snabbt blir pigg för att sedan också snabbt bli trött igen medan lågt GI-värde innebär att din blodsockernivå inte blir lika brant och istället ger energi under en längre period.
Bild

FÖRDJUPNING

LÄS MER OM KOLHYDRATER
Bild
Mer information på Kolhydrater.se
Picture
ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
COPYRIGHT - HK-PORTALEN
KONTAKT
​
HK-portalen uppdaterades senast 2018-11-07.