WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

HÅLLBAR UTVECKLING

Att någonting är hållbart innebär att något håller och inte går sönder. Ofta hör man tals om begreppet "hållbar utveckling". En hållbar utveckling är en utveckling som tillgodoser våra behov idag utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. En hållbar utveckling innefattar en social, en ekonomisk och en ekologisk dimension där alla är ömsesidigt beroende av varandra.

Hälsa är en del av den sociala dimension av hållbar utveckling. Som elev behöver du göra medvetna val och handlingar i samband med mat och måltider men också val som omfattar gemenskap och arbetsfördelning i hemmet.

Ekonomi är en del av den ekonomiska dimensionen av hållbar utveckling. Som elev behöver du göra medvetna val och handlingar i situationer som du kan hamna i. Här ingår hushållets ekonomi och den konsumtion som sker i samband med matlagning och andra uppgifter i hemmet. 

Miljö är en del av den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling. Som elev behöver du göra medvetna val och handlingar gällande sina val vid arbete i hemmet och kring konsumtion. Vilka konsekvenser får dina dagliga vanor för miljön och hur kan du utveckla en medvetenhet om vad en hållbar konsumtion innebär?
ETISK KONSUMTION
En annan viktig aspekt är att se det ekonomiska sambandet både lokalt och globalt och göra medvetna val utifrån ett rättvist perspektiv.


Fairtrade är en oberoende certifiering som skapar förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor
  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

FÖRDJUPNING

Bild
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.