WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

GRÖNSAKER

BildMassa fakta om grönsaker på Coops grönsaksguide
Grönsaker har stor betydelse för vår kost genom att de bidrar med viktiga vitaminer, mineralämnen och kostfibrer utan att ge särskilt mycket energi. Mängden energi kommer oftast från kolhydrater (stärkelse och olika sockerarter) och fetthalten är ofta låg. Livsmedelsverket rekommenderar ungefär ett halvt kilo frukt & grönt om dagen.

Rotfrukter är en viktig del av vår kost. De är fiberrika och har lång hållbarhet och dessutom är de ofta billiga. Exempel på rotfrukter är potatis, morot, lök och palsternacka.

Kikärter
Baljväxter är ett samlingsnamn på bönor, linser och ärter. Gemensamt för dessa är att de har ett hölje som påminner om en balja, därav namnet. Baljväxter innehåller mycket fibrer och kolhydrater och är ofta fettsnåla. De är ett extra viktigt livsmedel för vegetarianer och veganer då de till skillnad från "vanliga" grönsaker också innehåller proteiner. 

​Det är ovanligt att vegetabiliska proteinkällor har lika bra sammansättning av aminosyror som de animaliska proteinerna men soja är ett undantag. Sojabönan räknas också som en baljväxt men sojaprodukter skiljer sig lite då de innehåller ett högkvalitativt protein som blivit mycket populärt bland vegetarianer och veganer. Sojakött är sojaprotein som blivit avfettat och finns idag att köpa i många olika former, exempelvis färs, strimlor, filéer, schnitzel eller biffar.


Fördjupning

Bild
Äkta Varas säsongsguide
Picture
Picture
Picture
Powered by Create your own unique website with customizable templates.