WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

GRILLA

kött på en grill
Att grilla är ofta något många tycker är lite av en fest. För att grilla behöver man en grill förstås och sedan bränsle som kan vara antingen kol eller gasol. Vissa tycker att kol ger en bättre smak men en gasolgrill har också sina fördelar. Den blir snabbare varm och du kan ställa in den temperatur du önskar. Dessutom slipper du kolet.

Innan du grillar kan du lägga köttet i en marinad och låta den vila en stund i kylen. En marinad kan bestå av exempelvis olja, soja, citron, kryddor, vin, vitlök med mera. Ett annat alternativ är att använda en så kallad rub, som är en kryddblandning man gnider in i köttet. En glaze använder du och penslar på köttet precis innan köttet blir färdigt.

För att få ett bra resultat är det bra att vänta tills man får rätt temperatur. Använder du kol så ska kolen glöda och inte brinna. Ett annat bra tips är att inte fylla hela grillen med kol, då kan du använda den ena delen av grillen som en plats där du har lägre värme. Vänd köttet med jämna mellanrum tills köttet blir som du tänkt dig. Du kan också använda en termometer i ditt kött för att få allra bästa resultat.

Att grilla blir allt mer vanligt och nu för tiden grillar man också mycket fisk, skaldjur och grönsaker vilket är jättegott!


FÖRDJUPNING

Picture
Santa Marias grilltips
ICAS GRILLSKOLA
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.