FETT

Fett är livsnödvändigt. Det ger energi och så ser det till att kroppen kan ta till sig vitaminer på ett bra sätt. Man brukar dela upp fett i mättat eller omättat fett. Det mättade fettet är i regel hårt i rumstemperatur (till exemepl margarin). Omättat fett är i regel mjukt (olivolja, avocado) eller flytande och är att föredra. Kroppen behöver båda sorterna men det gäller att få i sig mer av det omättade fettet. Ett sätt att få i sig bra fett är att äta fet fisk som lax eller sill. Dessa ger kroppen Omega-3-fettsyror som hjälper kroppen att tillverka nya fettsyror. Andelen energi som du äter bör inte överstiga 30 % av energibehovet enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Kolesterol räknas också till fetterna och finns i animaliska livsmedel. Hur kolesterol fungerar kan du se i en av filmerna nedanför.
Kolesterol räknas också till fetterna och finns i animaliska livsmedel. Hur kolesterol fungerar kan du se i en av filmerna nedanför.
|
|
|