WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

FÅGEL

PictureAllt om svensk fågel
Fågel och framför allt kyckling har blivit allt mer populärt på senare tid. Kyckling innehåller en hög andel protein, mer än både nöt- och fläskkött och har också alla nödvändiga aminosyror. Kyckling är väldigt fettsnålt vilket troligtvis bidragit till att det blivit så populärt.

HANTERING AV KYCKLING
Kyckling kan innehålla en bakterie som heter Campylobacter. Bakterien förekommer i de flesta varmblodiga däggdjur. Djuren blir sällan sjuka men en människa som får i sig bakterien kan få svåra magsmärtor och kraftig diarré. För att råda bot på detta ska du se till att kycklingen inte korskontamineras, dvs att kycklingen inte kommer i kontakt med andra livsmedel på något sätt. Använd exempelvis inte samma skärbräda till grönsaker som du haft kyckling på. När kycklingen tillagas och blir genomstekt (inte rå någonstans) så har temperaturen dödat eventuella bakterier.

STYCKNING
Det är faktiskt inte så svårt att stycka en kyckling. Om du köper en kyckling som är hel är priset ungefär detsamma som om du köper två stycken filéer. En hel kyckling innehåller utöver två filéer också två lår samt två vingar. Ta en titt på filmen till höger så ser du själv att det inte är så svårt!

KLIMATPÅVERKAN
Kyckling har relativt låg klimatpåverkan jämfört med nötkött som ger hela tio gånger mer växthusgaser.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.