WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

EKOLOGISK MAT

Ekologisk mat betyder att det finns olika regler för hur produktionen får gå till. Till exempel:
  • Ingen användning av konstgödsel
  • Ingen användning av syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel
  • Djurens foder ska vara ekologiskt och komma från gården de bor på (i alla fall största delen)
  • Djuren ska få vara utomhus för att kunna göra sina naturliga beteenden
  • Läkemedel till djur ska användas med försiktighet
  • Inga genmodifierade organismer eller bestrålning

Ekologisk mat har många bra effekter, som till exempel:
  • Renare vatten i våra vattendrag
  • Större biologisk mångfald då fler djur lever kring gårdarna
  • Gladare djur
  • Mindre gifter
  • Friskare bönder
  • Energisparande
Egentligen finns det inga nackdelar med ekologisk mat förutom att den oftast är dyrare än mat framställd på annat sätt. Ju mer ekologiska varor vi konsumenter köper, ju billigare blir varorna. Ekologiska bananer och kaffe är två produkter som idag är ungefär lika billiga som deras o-ekologiska motsvarigheter.
Bild
KRAV är en organisation som hjälper till med utvecklingen av ekologisk produktion. För att säkerställa att ekologisk produktion verkligen är ekologisk utförs kontroller på gårdarna. En inspektör går igenom gården för att se att alla regler följs. Gör det inte det så kan tillståndet tas bort och maten kan alltså inte längre klassas som ekologisk. Hur en inspektion går till kan du se i filmen till höger.

​Vill du göra något bra för din kropp och miljön - VÄLJ EKOLOGISKT!


FÖRDJUPNING

Krav.se
Picture
Picture
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.