WWW.HKPORTALEN.SE - ETT DIGITALT LÄROMEDEL I HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
HK-portalen, ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
  • HEM
  • BOSTADEN
    • Duka
    • Städa
    • Säkerhet i hemmet
    • Tvätta
  • HÄLSA
    • LIVSMEDEL >
      • Grönsaker
      • Fisk & Skaldjur
      • Frukt & Bär
      • Fågel
      • Kött & Chark
      • Matfetter
      • Mejeri
      • Quorn & Svamp
      • Spannmål
      • Tillsatser
      • Ägg
    • MATKULTUR >
      • Mat och religion
      • Svensk mathistoria
    • MATLAGNING >
      • Baka
      • Buffé
      • Grilla
      • Koka & Sjuda
      • Konservera
      • Krydda
      • Köksredskap
      • Lägga upp & Garnera
      • Måttenheter
      • Ordlista
      • Panera
      • Reda
      • Recept
      • Släng inte maten
      • Steka
    • NÄRINGSLÄRA >
      • Må bra
      • Fett
      • Kolhydrater
      • Protein
      • Vitaminer
      • Mineraler
      • Allergier
  • EKONOMI
    • Dina rättigheter
    • Banken
    • Försäkringar
    • Jämföra priser
    • Privatekonomi
    • Reklam & Information
  • MILJÖ
    • Ekologisk mat
    • Klimat & Energi
    • Hållbar utveckling
    • Mat efter säsong
    • Miljösymboler
    • Vad kan du göra?
    • Vatten
    • Sopor & Återvinning
  • OM
  • KONTAKT
  • LÄRARBANKEN

ALLERGIER

Matallergi orsakas av vanliga livsmedel som fisk, nötter, ägg, mjölk och kan ge människor symptom i bland annat hud, luftvägar eller i magen. För vissa personer kan ett livsmedel vara direkt livshotande.

DETTA SKER
Om du har en matallergi överreagerar immunsystemet mot ett specifikt livsmedel. Antikroppar finns i kroppen som bekämpar bakterier, virus och parasiter. Det fungerar som soldater mot det som är oönskat i din kropp.

Allergen är ett ämne som ger en allergisk reaktion och detta ämne är nästan alltid proteiner. När ett allergen kommer in i kroppen bildas antikroppar för att bekämpa dessa. Antikropparna flyttas till något som heter mastceller och det finns extra många av dessa i lungorna, magen, näsan och ögonen. Där stannar dom och väntar på sin särskilda allergen som den sedan ska bekämpa.

När en person som är allergisk sedan kommer i kontakt med det allergen denne är allergisk mot fångas allergenet upp av dessa antikroppar och i samband med detta frigörs bland annat histamin från mastcellerna som då kan utlösa en allergisk reaktion i form av utslag, nysningar, hosta eller andnöd.

De livsmedel som står för flest allergiska reaktioner är:
  • komjölk
  • soja
  • vete
  • jordnötter
  • ägg
  • fisk
  • skaldjur
  • nötter
KORSREAKTIONER
Livsmedel delas in i familjer efter ursprung och det är inte ovanligt att man reagerar på flera livsmedel inom just den familjen. Detta kallas för korsreaktion.

SYMPTOM
Om du får en allergisk reaktion kan det visa sig genom:
  • Nässelutslag - röda, väldigt kliande, svullna områden på huden
  • Astma, snuva, nästäppa
  • Kliande, svullen mun och hals
  • Illamående, kräkning, magont, magkramp, gaser, diarré
ANAFYLAKTISK CHOCK
Detta är en reaktion som är livshotande. Personen kan känna sig plötsligt svag, blir yr och kan till och med svimma. Snabb behandling är jätteviktig och det är inte ovanligt att dessa personer har en slags penna med adrenalin som man då behöver injecera så fort som möjligt. Glöm inte att ringa 112!

MATINTOLERANS
Detta ska inte förväxlas med allergi. Det innebär att man är extra känslig mot ett livsmedel. Den stora skillnaden är att det inte har med några antikroppar att göra. Den kanske vanligaste intoleransen är laktosintolerans och då saknar personen i fråga det enzym som behövs för att bryta ner mjölksockret som kallas för laktos.

Glutenintolerans (celiaki) innebär att man inte riktigt tål proteinet (gluten) som finns i vete, råg och korn. (Observera att det inte finns i Havre). Detta gluten skadar slemhinnan i tarmen och gör att personen får en sämre förmåga att ta till sig näringen som passerar i tarmen.

Fördjupning

MATALLERGIER.SE
VALIOS BOK OM LAKTOSINTOLERANS
VÅRDGUIDEN
ALLT OM ALLERGI
Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.